28-06-2017 11:43:50

До підсумків чемпіонату Украіни 2017р з розв`язання шахових композицій

Харків`яни поміняли бронзу на срібло

У місті Суми завершився  чемпіонат України з розв`язання шахових композицій (задач та етюдів).  Змагання відбувались за програмою чемпіонату світу.  Учасники протягом 2-х днів повинні були розв`язати  18 завдань - по три  в кожному з 6 турів.  До командного заліку йшли  по три кращих показники учасників  команди -в кожному з шести турів. У складі команди харків`ян виступали  Анатолій Хандурін (мс), Олександр Бочкарьов (кмс), Володимир Саміло (мс) і Вероніка Руденко (мф/кмс), яка також змагалась у залік юніорської номінації.

Боротьба за місця на п`єдесталі, вже за звичним сценарієм останніх років, йшла між командами Дніпропетровської, Полтавської і Харківської областей. Цього разу полтавчани були поза конкуренцією, а ось долю другого місця вирішував останній 6-й тур(необхідно було розв`язати 3 задачі на зворотний мат), в якому  харків`яни мали  спробувати ліквідувати різницю у 5,6 бали  - саме така відстань розділяла їх із дніпрянами. І це вдалось завдяки А.Хандуріну і  О.Бочкарьову, які набрали по 11 балів, - кращий показник серед усіх учасників чемпіонату у цьому турі. А загалом у харків`ян  - 109,025 бали і друге загальнокомандне місце, а з ним і срібні медалі. У дніпрян - 107,6 балів, вони треті. Додамо, що харків`яни поспіль у трьох попередніх чемпіонатах були бронзовими призерами.

Ще одну медаль -  бронзу чемпіонату України у номінації юніорів - здобула   Вероніка Руденко (ХОВУФКС). Для юніорів цей здобуток перший  в історії харківської шахової композиції.

Неможна не сказати  про гостинність і щирий прийом господарів чемпіонату в особі Миколи Єгоровича Тимошенка - президента Сумської обласної шахової федераціі, який запросив учасників чемпіонату до Сум і на наступний рік.

Володимир Саміло,

голова комісіі з шахової композиції обласної федерації шахів